Pressmeddelande: nu lanserar vi ekologiska pommes
01 juli 2020
Nu ska Barrels Burgers & Beer och McCain sätta ekologiska pommes frites på karta
Barrels Burgers & Beer i samarbete med McCain är först ut med att lansera ekologiska pommes frites på hamburgerrestauranger i Stockholm. Syftet med lanseringen är att minska miljögifter och få andra restauranger att vilja haka på. Arbetet har tagit över tre år för att få fram en färdig produkt i rätt mängd, men nu är det äntligen dags att byta ut hela sortimentet mot ekologiskt.
Vanlig potatis besprutas upp till 12 gånger på svenska åkrar*, vilket gör potatisen till en av naturens stora miljöbovar. Genom att ta steget och byta ut vanliga pommes frites mot ekologiska pommes frites hoppas Barrels Burgers & Beer att fler ska vilja hänga med på skiftet och på så sätt minska gifta utsläpp.
Vi väljer att göra den här förändringen för att det borde vara en självklarhet. Hela vårt sortiment kommer att bytas ut till ekologiska pommes frites, men det kommer inte påverka konsumenten mer än att de får en ekologisk produkt. Vår förhoppning med det här pilotprojektet är att fler restauranger ska vilja haka på inom några år, säger Christian Kirmair, Barrels.
Barrels Burgers & Beer började leta efter leverantör av ekologiska pommes redan för tre år sedan. McCain, Barrels befintliga leverantör, har ett långtgående och kontinuerligt arbete för ett mer hållbart jordbruk, med ett antal ekocertifierade “pilot-gårdar” som kunde leverera på Barrels efterfrågan. Det kändes därför naturligt att McCain och Barrels Burgers & Beer bestämde sig för att gemensamt lansera den färdiga produkten 2019, men de extrema temperaturerna och torka under 2018 gjorde att lanseringen fick vänta.
För att få fram en ekologisk produkt behöver allt komma från naturligt ursprung utan konstgjorda ingredienser eller produktionsmedel. Samtliga råvaror ska vara är ekologiska, både potatis och olja. Alla produktionsmedel som används för att odla ekologisk potatis är 100% naturliga.
McCains ekologiska potatisar kan endast odlas på 100% ekologiska jordar och fält, och det sker aldrig produktion av annat än ekologiska råvaror på fälten.
Ekocertifiering tar dessutom tid, upp emot tre år och är en mycket engagerande strategi.
Den ekologiska potatisen har en kortare lagringsperiod, och eftersom det inte används något artificiellt konserveringsmedel för att lagra de ekologiska potatisarna, produceras dem strax efter skörd. Till skillnad mot vanlig potatis sker det endast två produktioner per år, strax efter skörden i oktober/november och i januari/februari.
*Källa Naturskyddsföreningen https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/potatisen-sprutas-upp-till-tolv-ganger